Marie Kondon siivousmetodi keskellä tunnematkaani
“Tuoko tämä minulle iloa?”, kuten Marie Kondo ohjeistaa kysymään.
Tuota kysymystä pohdin uudelleen ja uudelleen asuntoni lattialla tavarakasojen keskellä talvella 2014. Olin tutustunut Marie Kondon siivousmetodiin ja ymmärtänyt, että se voisi sopia minulle.
Olin työskennellyt tunteideni kanssa jo useamman vuoden ja olin päässyt pisteeseen, jossa oli aika luopua kaikesta siitä, joka muistutti minua viimeisten vuosien surusta, vihasta ja masentavista ajatuksista.
Kun aloitin tuon urakan KonMari-metodin avulla, en osannut aavistakaan, miten paljon oppisin hyvästä mielenterveydestä ja tunteista Marie Kondolta.
Marie Kondo suosittelee keskittymään iloon
Marie Kondo lupaa kirjassaan, että käyttämällä hänen metodiaan voi muuttaa elämänsä. Metodissa käydään koko omaisuus yksi esine kerrallaan ja pohditaan, onko tuolla esineellä enää paikkaa ihanne-elämässä. Kävin siis jokaisen esineeni läpi ja kysyin jokaisen kohdalla itseltäni: “Tuoko tämä minulle iloa?”
Metodi voi kuulostaa akkojen höpötykseltä. Se on kuitenkin mielettömän hyvä tapa tutustua siihen, millainen tunnevaikutus omaisuudellasi on.
Lähes kaikki asiat herättävät meissä tunteita. Me emme vain aina huomioi niitä.
Tavaroihimme liittyy valtavasti muistoja. Jokin tavara on eksämme jättämä, tai jokin tavara on hauskimmalta reissultamme mukana tuotu. Jostain kupista aamukahvi vain maistuu hiukan paremmalta. Muistoihimme liittyy tunteita. Itse asiassa tunteiden vuoksi me muistamme suurimman osan niistä asioista, joita muistamme.
Tavaroillamme on siis tunnevaikutus.
Myös kotimme järjestyksellä on tunnevaikutus. Onko aamulla tiskiallas täynnä, kun yrität saada päivän ensimmäistä mustaa kahvia? Tai onko vaatekaapissa puhtaat ja likaiset vaatteet sekaisin, etkä löydä mitään päälle pantavaa? Vai ovatko avaimet aina siinä samassa paikassa niin, ettei niitä tarvitse koskaan etsiä?
Et ehkä kiinnitä näihin asioihin huomiota, mutta kaikella tällä on tunnevaikutus.
Mikä minulle oikeastaan tuottaa iloa?
Marie Kondon opit tulivat elämääni sopivaan aikaan. Sain hurjasti harjoitusta siitä, mikä minulle tuottaakaan iloa ja mitä en enää tarvitse. Raivattuani asuntoni kuntoon, jatkoin samaa rataa.
Ensimmäisenä lähti vaihtoon työpaikka, sitten auto ja lopulta kumppanini.
Sitten kävin läpi muut ihmissuhteeni. Toivatko ihmissuhteeni minulle iloa? Ja vielä tarkemmin, koinko voivani tuoda iloa ihmissuhteisiini?
Koko elämäni siis todella muuttui. Aloin keskittyä siihen, mikä tuo minulle – ja nimenomaan minulle – iloa. Vain kokemalla aitoa iloa, pystyin tuomaan sitä myös muille.
Marie Kondon yllättävä opetus mielenterveydestä
En arvannut, millainen vaikutus kaikella tällä olisi mielenterveyteeni. Ymmärsin nimittäin ilon lisääntymisen merkityksen mielenterveydelleni.
Mitä enemmän elämässä on iloa, sitä vähemmän on haasteita mielenterveyden kanssa.
Tämä voi kuulostaa yksinkertaiselta, ja sitä se onkin. Se on kuitenkin myös totta. Jos koen iloa suurimman osan ajasta, en voi kokea masennuksen, ahdistuksen tai yksinäisyyden tunteita. Jos keskityn iloon ja sen lisäämiseen elämässäni, keskityn samalla hyvän mielenterveyden rakentamiseen.
On okei keskittyä iloon.
Jos voisin opettaa jotain tunteista koulussa kaikille lapsille ja nuorille, niin opettaisin sen, että elämässä tärkeintä on löytää niitä asioita ja ihmisiä, joiden parissa kokee iloa.
On okei tehdä asioita vain siksi, että ne tuottavat iloa. On okei omistaa asioita vain siksi, että ne tuottavat iloa.
On okei miettiä, mikä tuottaa juuri minulle iloa miettimättä ketään muuta.
Hyvä mielenterveys vaatii sitä, että tunnemme itsemme ja tiedämme, mitä haluamme. Siksi sinunkin kannattaa kysyä itseltäsi mahdollisimman usein: “Tuoko tämä minulle iloa?”