naurava nainen tunteet

5 asiaa, joita et ehkä tiennyt tunteista

Tunteiden johtamisen kannalta on hyvä tietää, mitä tunteet oikeastaan ovat. Kaikilla terveillä aikuisilla ihmisillä on tunteet. Kaikki eivät silti ymmärrä omia tunteitaan tai osaa hyödyntää niitä omassa elämässään.

Tässä muutama asia, joita et ehkä ole tullut ajatelleeksi tunteista aiemmin, ole hyvä!

1. Tunteet eivät ole negatiivisia tai positiivisia

Joskus kuulee puhuttavan, että jokin tunne olisi negatiivinen tai olisi positiivinen tunne. Mielestäni asia ei ole aivan näin. Tunteet ovat nimittäin aivojemme tuottamaa informaatiota meille siitä, miten meillä menee tai mitä meidän pitäisi seuraavaksi tehdä.

Perimmäinen aivojemme tehtävä on saada meidät lisääntymään ja pysymään hengissä. Sitä varten meissä on paljon mahtavia mekanismeja. Yksi tällaisista mekanismeista on aivojemme kyky luoda tunteita.

Aivot siis luovat meille tunteita, jotta osaisimme toimia oikein. Aivojen mielestä oikea toiminta on tietenkin pysyä hengissä tai jatkaa lajia. Tunteet ovat siis informaatiota meille. Ja pelkkä informaatio ei ole negatiivista tai positiivista.

Sen sijaan, kokemus jostain tunteesta voi olla todella negatiivinen tai todella positiivinen.

2. Tunteet voivat naamioitua toiseksi tunteeksi

Aina meille päällimmäiseksi tuleva tunne ei ole sitä, miltä se vaikuttaa. Joskus emme vain osaa tai halua tuntea sitä tunnetta, joka meille oikeasti tulee, joten tunnemmekin jonkin toisen tunteen sen sijaan.

Esimerkiksi pelko on sellainen tunne, jota emme mielellämme tunnusta tuntevamme. Sen sijaan tunnemme esimerkiksi vihaa tai surua.

Aina tunnistamamme tunne ei ole sitä, miltä se ensin vaikuttaa.

Mieti vaikka tilannetta, jossa joku menettää työpaikkansa yt:eiden tuloksena. Hän saattaa olla todella vihainen tilanteesta. Vihan tunteen alla voikin olla pelko ja epävarmuus tulevaisuudesta.

3. Tunteita voi muuttaa halutessaan

Pystymme muuttamaan minkä tahansa tunteen toiseksi tunteeksi, jos haluamme. Kuulostaako uskomattomalta? Voit kokeilla tätä helposti itse.

Tässä pieni harjoitus:

Laita silmät kiinni.

Mieti, millainen tunne sinulla on juuri nyt. Sitten hengitä syvään hetken aikaa niin, että pystyt keskittymään.

Mieti jotain sinulle rakasta henkilöä. Kuvittele, että hän on siinä sinun edessäsi.

Sitten sano hänelle mielessäsi (tai vaikka ääneen) seuraavat lauseet:
“Toivon sinun olevan turvassa. Toivon sinun olevan rauhassa. Toivon sinun olevan onnellinen.”

Lopuksi tunne, kuinka paljon rakastat tuota henkilöä.

Tunnetko, miten tunnetilasi muuttui? Tämä on mielestäni loistava harjoitus, joka osoittaa hienosti, miten helppoa tunnetilan muuttaminen oikeastaan on.

Lisää harjoituksia löydät täältä: Tunteiden säätely – tässä pari loistavaa harjoitusta

Tunteiden säätely on helppoa, mutta sitä kannattaa harjoitella. Emme ole tunteidemme armoilla. Voimme aina myös kyseenalaistaa sen, mitä aivomme haluavat meille tiedottaa.

Voit lukea lisää siitä, miten tunteet syntyvät täältä: Mitä tunteet ovat – tai ainakin pari teoriaa aiheesta

4. Tunteet ovat oppaamme hyvään mielenterveyteen

Tunteet ovat meille tärkeää informaatiota, jota meidän kannattaa kuunnella. Usein tiedämme jotain tunteiden kautta, jota järjellä emme osaa selittää. Teemme myös paljon päätöksiä perustuen siihen, millainen tunne meille tulee.

Ja veikkaan, että osaat sanoa, millainen tunne sinulle on tullut myöhemmin hyväksi osoittautuneesta päätöksestä!

Tunteet toimivat myös oppaanasi onnelliseen ja tyytyväiseen elämään. Jos teet päätöksiä, jotka tuntuvat sinusta hyvältä ja vietät aikaa ihmisten kanssa, joiden kanssa sinun on hyvä olla, rakennat itsellemme hyvää mielenterveyttä.

Hyvän mielenterveyden rakentaminen on oikeastaan juuri näin helppoa. Tunteita kuuntelemalla voit tehdä parhaat päätökset, omien arvojesi pohjalta. Kun teet päätökset elämääsi liittyen niin, että sinusta tuntuu hyvältä, elät todennäköisesti onnellisempaa elämää.

5. Lähes kaikki asiat herättävät tunteita

Yksi asia, joka itselleni oli suuri yllätys aloittaessani matkaani tunteiden parissa oli se, että melkein kaikki asiat – ja tarkoitan melkein kaikki – herättävät meissä tunteita.

Aloin todella kiinnittää asiaan huomiota, ja huomasin, että kyllä! Lähes kaikki tosiaan herättää minussa tunteita!

Voit ehkä itse kokea saman, jos alat kiinnittää huomiota tunteisiin päiväsi aikana. Mieti, vaikkapa aamun ensimmäistä mustaa kahvia tai sitä, kun avaat työpaikan oven. Uskoisin, että nämä molemmat asiat herättävät sinussa jonkin tunteen.

Tämä on mielestäni todella mielenkiintoinen asia. Jos lähes kaikki asiat herättävät minussa tunteita, niin sitten lähes kaikilla asioilla, joita elämässäni on, on todella väliä hyvän tunne-elämäni kannalta.

Esimerkiksi se, onko kotini sotkuinen, herättää minussa tunteita. Joten minun on toimittava sen mukaan, mikä tuntuu minusta parhaalta (eli siivota). Tai jos vaatekaapissani on vain liian pieniä vaatteita, enkä löydä mitään päälle laitettavaa. Tämä tilanne herättää varmasti minussa joka aamu tunteita, joten minun on toimittava sen mukaan (hankittava sopivia vaatteita).

Lue tästä lisää: Mitä Marie Kondo opetti minulle ilosta ja hyvästä mielenterveydestä

On siis tärkeää, että mietit, millaisia fiiliksiä sinulle herää päivän aikana. Ja miten saisit elää jokaisen päivän mahdollisimman tyytyväisenä.