kirjoittava käsi tunteet

Tunteiden säätely – tässä 3 loistavaa harjoitusta

Tunteiden säätely on hyödyllinen taito

Tunteiden säätely on taito, jota jokainen tiedostava johtaja tarvitsee. Siitä on hyötyä myös arjessa. Vai kuulostaako alla oleva tutulta?

Oletko koskaan myöhästynyt tärkeästä tapaamisesta, vaikka olet tehnyt kaikkesi ehtiäksesi sinne ajoissa? Tiellesi on vain sattunut tuhat estettä ja pääset paikalle myöhässä ja superstressaantuneena. Et kuitenkaan halua vaikuttaa stressaantuneelta, vaan rauhalliselta ja ammattimaiselta tapaamisessa.

Mitä tehdä? Olet kironnut koko matkan muita kuskeja ja lopulta myös aivan kaikki autoilijat, jotka eivät kertakaikkiaan osaa parkkeerata. Olet stressaantunut ja tuohtunut. Niin, ja myöhässä.

Tunteiden säätely on taito, josta on esimerkiksi tällaisissa tilanteissa hyötyä. Kun osaat muuttaa omaa tunnetilaa, olet paremmin hallinnassa tilanteessa kuin tilanteessa.

Tämä taito vaatii kuitenkin vähän harjoitusta.

Mitä tunteiden säätelyllä tarkoitetaan?

Onnistunut tunteiden johtaminen tarkoittaa sitä, että pystyt säätelemään omia tunteitasi tarvittaessa tilanteen mukaan. Aina ei ole sopivaa ilmaista juuri sitä tunnetta, jota tunnet juuri sillä hetkellä ja siksi taito muuttaa omaa tunnetilaasi voi olla hyödyllinen.

Tunteiden säätely on taito, jonka voi opetella. Tunteiden säätelyllä tarkoitetaan siis sitä, että muutat sinulla olevaa tunnetilaasi. Kuulostaa yksinkertaiselta, ja sitä se onkin. Meillä kaikilla on kyky itse päättää, mitä tunnetta haluamme tuntea tai ainakin päättää, haluammeko tuntea juuri sitä tunnetta, jota tunnemme.

Sinulla on kyky päättää, mitä tunnetta haluat tuntea.

Olet itse vastuussa omista tunteistasi ja tunneilmaisuistasi. Et ole omien tunteidesi armoilla.

Lue lisää siitä, kuinka tunteet syntyvät: Mitä tunteet ovat – tai ainakin pari teoriaa aiheesta

Mitä tunteiden säätely ei ole?

Tunteiden säätelyn säätelyn tarkoituksena ei ole tukahduttaa tunteita, vaan valita siinä hetkessä paremmin sopiva tunne itsellesi. Tunteiden purkaminen ei ole aina mahdollista tai turvallista. Tällaisessa tilanteessa on järkevää muuttaa omaa tunnetilaa.

Tunteiden säätely ei tarkoita myöskään sitä, että kieltäisit itseltäsi jonkin tunteen. Kaikki tunteet ovat ok ja terve aikuinen ihminen kykenee tuntemaan kaikki tunteet. Joskus on vain valittava parempi hetki tuntea syntyviä tunteita ja pohtia, miksi tuossa tilanteessa nousi juuri se tunne, joka nousi.

Miten tunteita säädellään?

Tunteiden sääteleminen on taito, jonka kuka tahansa voi opetella. Taidon oppimiseen tarvitset vain avoimen mielen sekä kyvyn keskittyä hetkeksi tunteittesi äärelle.

meditointi auttaa tunteiden säätelyssä

Käytännössä tunteiden säätely tarkoittaa sitä, että pysähdyt hetkeksi nousevan tunteen äärelle ja päätät, haluatko tuntea siinä hetkessä juuri sitä tunnetta. Jos et, muutat tunteesi tilanteeseen sopivaksi.

Kolme harjoitusta, jotka auttavat sinua säätelemään tunteitasi

  1. Tunteiden tarkkailu

Tärkein harjoitus oppiaksesi tunteiden säätelyä on omien tunteidesi tarkkailu. Ala huomata, millaisia tunteita sinulle syntyy eri tilanteissa. Kyse on siis eräänlaisesta itsepuheesta. Toteat itsellesi, millainen tunne sinulla on. Sitten kysyt itseltäsi, onko tämä se tunne, jota haluat kokea juuri siinä tilanteessa.

  1. Mielikuvaharjoittelu aamulla

Toinen hyvä harjoitus on mielikuvaharjoittelu. Urheilija käyttävät mielikuvaharjoittelua opettaakseen aivoilleen sopivaa tunnetilaa urheilusuorituksen aikana. Voit käyttää samaa harjoitusmenetelmää myös vaikkapa omaan työpäivääsi.

Tee mielikuvaharjoittelu aamulla ennen päiväsi varsinaista aloitusta. Harjoituksessa keskityt hetken aikaa käymään läpi tulevan päivän tapahtumat ja miettimään, millaisen tunteen haluat kokea päivän tapahtumissa. Voit lisäksi miettiä, millaisia tunteita sinulla saattaa herätä tietyissä tapahtumissa, vaikkapa jossain tärkeässä neuvottelussa, ja pyri harjoittelemaan tunteen muuttamista mielikuvaharjoittelussa jo etukäteen. Näin opetat aivoillesi etukäteen, millaisia tunteita haluat tuntea päivän aikana ja olet valmistautunut siihen, että vaikka kaikki ei välttämättä menisi aivan niinkuin haluaisit, pystyt muuttamaan tunteesi takaisin sopivaan tunteeseen.

  1. Meditaatioharjoitus

Kolmas hyvä harjoitus tunteiden säätelyn oppimiseksi on tunteiden muuttaminen esimerkiksi osana meditaatiota. Kun harjoittelet omassa rauhassa tunteiden muuttamista, opit mekanismit, jotka toimivat sinulle parhaiten. Ymmärrät myös, millaiset apukeinot, mielikuvat tai sanat, auttavat sinua parhaiten muuttamaan tunnettasi tietyissä tunnetiloissa tai tilanteissa.

Yksi hyvä meditaatioharjoitus on tämä seuraava meditaatioharjoitus, joka on mukaelma mettameditaatiosta:

  1. Sulje silmät ja hengitä rauhallisesti sisään ja ulos muutaman kerran.
  2. Keskity siihen, millainen tunne sinulla on nyt ja ole hetki siinä tunteessa.
  3. Mieti jotakuta sinulle rakasta henkilöä. Näe hänet siinä sinun edessäsi.
  4. Tunne rakkaus häntä kohtaan ja sano hänelle: “Toivon sinun olevan turvassa. Toivon sinun olevan rauhassa. Toivon sinun olevan onnellinen.”
  5. Lopuksi tunne vielä, miten paljon rakastat juuri häntä ja anna rakkauden täyttää koko vartalosi.
  6. Avaa silmät ja tunnustele, millainen olo sinulla on nyt

Tämä harjoitus ei vie paljon aikaa, eikä tilaa. Voit tehdä harjoituksen niin usein kuin haluat. Voit myös vaihtaa visualisoinnin joksikin toiseksi. Voit esimerkiksi muistella jotain todella hauskaa tapahtumaa elämässäsi ja tuntea tuo ilon tunne, jonka tunsit silloin.

Opit muuttamaan helposti tunteitasi tämän harjoituksen avulla ja ymmärrät, millaiset mielikuvat ja ajatukset auttavat sinua saavuttamaan toivotun tunnetilan.