Mielen hyvinvointi on tukipilari kaikelle, mitä koemme elämässä. Se vaikuttaa siihen, miten hyviä päätöksiä teemme, miten hyvin kohtaamme erilaisia tilanteita elämässä sekä siihen, miten hyvin menestymme omassa elämässämme. Myös mielen hyvinvointi ja resilienssi ovat yhteydessä toisiinsa.
Lue lisää resilienssistä: Mitä on resilienssi – 3 kysymystä, joiden avulla voit arvioida resilienssiäsi
Mielen hyvinvointi onkin ehdoton edellytys resilienssille eli kyvyllesi palauttaa toimintakyky yllättävän tapahtuman jälkeen. Ajatushan on aivan looginen: jos olet rakentanut elämäsi mielen hyvinvointia tukevaksi, niin todennäköisesti sinulla on kunnossa myös tukiverkosto ja ajattelumallit, jotka tukevat yllättävissä tilanteissa.
Resilienssi määrää reaktiosi yllättävässä tilanteessa
Ehkä olet joskus ollut jossain yllättävässä tai erilaisessa tilanteessa muiden ihmisten kanssa. Joku työkaveri sai työpaikalla sairaskohtauksen ja hän tarvitsi ensiapua. Tai työpaikalla käytiin yt-neuvottelut, joiden tuloksena sinä ja pari muuta irtisanottiin. Uskoisin, että huomasit, miten eri tavoin ihmiset reagoit tilanteeseen.
Toiset alkoivat heti alkushokin jälkeen toimia ja järjestellä asiaa, toiset jäivät paikoilleen ihmettelemään tai jopa menettivät toimintakykynsä. Kaikille muodostui tilanteesta kuva, johon vaikutti uskomus omiin kykyihin selviytyä.
Itseluottamus on tärkeä osa mielen hyvinvointia
Yksi mielen hyvinvoinnin tärkeimmistä asioista on juuri usko omiin kykyihin eli itseluottamus. Itseluottamus tarkoittaa sitä, että uskot onnistuvasi, oli tilanne mikä tahansa. Sinulla ei ole tarvetta olla itsekriittinen, vaan tiedät, että olet arvokas ja että sinulla on tärkeä osa maailmassa, niin kuin kaikilla muillakin. Et koe tarvetta verrata itseäsi muihin, vaan tiedät, että me kaikki loistamme omalla uniikilla tavallamme. Olemme kaikki samanarvoisia ja tosi arvokkaita.
Olemme kaikki samanarvoisia ja tosi arvokkaita.
Itseluottamus vaikuttaa myös siihen, miten hyviä päätöksiä teet oman itsesi kannalta. Teetkö päätöksen, joka miellyttää muita enemmän kuin sinua, vai teetkö päätöksen, joka on tärkeä hyvinvoinnillesi? Valitsetko uuden haasteen, josta uskot selviäväsi vai valitsetko helpomman tien, koska et ole aivan varma onnistumisestasi? Paremman itseluottamuksen omaavana teet päätöksiä, jotka vievät sinua kohti unelmiasi.
Itseluottamus on osittain siis kykyä rakastaa itseäsi. Tiedät, että olet arvokas ja että ansaitset voida hyvin. Siksi teet päätöksiä, jotka johtavat siihen, että todella voit hyvin. Rakennat siis sellaista elämää, joka tukee mielen hyvinvointiasi.
Mielen hyvinvointi ja resilienssi ovat yhteydessä toisiinsa
Tämä vaikuttaa myös resilienssiisi. Kun olet rakentanut elämäsi niin, että mielen hyvinvointisi on etusijalla, niin silloin myös resilienssisi on hyvä. Sinulla on paremmat lähtökohdat palata hyvään mielen hyvinvointiin, jos olet sellaisessa ollut, kun yllättävä tapahtuma sattui.
Resilienssi ei ole siis jotain mielen hyvinvoinnista eroavaa, vaan se on hyvän mielen hyvinvoinnin tuote. Jos haluat siis vahvistaa resilienssiä, sinun pitää vahvistaa mielen hyvinvointiasi.
Mielen hyvinvointia rakennetaan etenkin itseluottamusta vahvistamalla. Itseluottamusta voi ja kannattaa vahvistaa. Sitä vahvistetaan korvaamalla negatiiviset uskomukset positiivisiksi ja muuttamalla ajatusmalleja niin, että ne tukevat positiivista ajattelua itsestä sekä omasta elämästä. Kuulostaa yksinkertaiselta, ja sitä se oikeasti onkin. Kyse on toistojen määrästä, ihan niin kuin fyysisen hyvinvoinnin rakentamisessa.