Jokaisella terveellä aikuisella ihmisellä on kyky tuntea kaikki tunteet, ja syystä. Tunteita ei siis kannata vältellä. Kun omia tunteita alkaa havainnoida, huomaa hyvin nopeasti, että lähes kaikki asiat herättävät meissä tunteita. Elämme siis tunnerikasta elämää, vaikka emme aina tiedostaisi sitä. Siksi tunneälyä kannattaa kehittää. Mutta mikä on tunneäly?
Se “gut feeling”
Olet varmasti ollut tilanteessa, jossa sinun on pitänyt valita kahdesta vaihtoehdosta toinen. Olet jossain intuitiivisesti tiennyt, että toinen vaihtoehto on oikea, vaikka toinen vaikuttaakin järkevämmältä vaihtoehdolta.
Kysyt neuvoa läheisiltäsi ja suurin osa viittaa sinua tekemään järkevämmän valinnan.
Mutta jokin estää sinua. Et vain pysty valitsemaan sitä järkevämpää vaihtoehtoa, vaikka olet järkevä ihminen. Et ehkä pysty itsekään selittämään sitä.
Valitset siis fiiliksesi mukaan.
Todennäköisesti olet huomannut, että se fiilis, joka sinulle tuli toisesta vaihtoehdosta, oli oikeassa.
Tunteet ovat meille tärkeää informaatiota, etenkin päätöksiä tehdessä, siksi tunneälyä kannattaa kehittää.
Mikä on tunneäly?
Tunneäly on kykyä havainnoida omia tunteita, ymmärtää niitä sekä tunteiden alla olevia uskomuksia, sekä kykyä vaikuttaa omiin sekä muiden tunteisiin. Tunneäly auttaa meitä kohtaamaan sekä itseämme että muita paremmin.
Kun ymmärrämme omia tunteita elämässämme, voimme myös vaikuttaa siihen, millaisia tunteita haluamme tuntea ja levittää eteenpäin.
Tunteet ovat sinulle hyvää informaatiota siitä, oletko menossa oikeaan suuntaan elämässäsi vai ei. Joskus kyseessä on “gut feeling”, eli joskus vain tunnet, että päätös on oikea.
Lue lisää tunteista: Mitä tunteet ovat – tai ainakin pari teoriaa aiheesta
Tunneäly auttaa sinua siis elämään parempaa elämää, sillä sen avulla ymmärrät, miksi jokin asia aiheuttaa sinulle tietyn tunteen. Tunneälykäs ymmärtää siis, miksi jokin tunne herää itsessä tietyssä tilanteessa ja osaa hallita tunnetta tarvittavalla tavalla.
Lähes kaikki asiat ja esineet ja myös päätökset herättävät meissä tunteita, ja mitä paremmin ymmärrät omia tunteitasi, sitä paremmin pystyt tekemään päätöksiä. Päätöksiisi vaikuttaa aina myös tunteet ja siksi tunneäly auttaa tekemään juuri sinulle oikean päätöksen.
Tunneälyn kehittäminen lähtee itsestä
Tunneäly tarkoittaa siis sitä, että osaat itse kuunnella tunteitasi. Osaat myös analysoida tunteesi ennen kuin käytät niiden tuomaa informaatiota hyväksesi. Ymmärrät, miksi jokin tunne sinussa herää ja miten sinun tulisi siihen reagoida.
Tunneälykkäänä tiedät, että heräävien tunteiden alla voi olla uskomuksia tai vanhoja kokemuksia, eli opittuja tunteita ja ajatusmalleja, jotka voivat herättää opittuja tunteita. Heräävän tunteen alla voikin olla siis jokin toinen tunne, joka ei liity nykyiseen hetkeesi mitenkään.
Tunneälykkäänä osaat siis ottaa tunteet informaationa, jota voit käyttää hyväksesi. Olet hyvä analysoimaan sitä, onko heräävä tunne tarpeellinen tai oikea tietyssä tilanteessa.
Kun ymmärrät kaiken tämän, osaat kohdata ihmisiä ja heidän tunteitaan paremmin. Et enää lähde mukaan ensimmäiseen tunneilmaisuun, jonka kohtaat, vaan näet ihmisen ja hänen uskomuksensa siellä tunteiden alla.
Omien tunteiden havainnointi ja pohtiminen johtaa siis muiden ihmisten parempaan ymmärrykseen. Kohtaat muut ihmiset heidän tunneilmaisunsa takaa, jolloin kohtaamisen luonne muuttuu täysin verrattuna siihen, että kohtaat heidän ensimmäisen tunneilmaisunsa.
Tunneälykkäänä et levitä sellaista tunnetta, jota et halua. Osaat myös itse arvioida, onko sinulle levitettävä tunne hyväksi itsellesi vai onko parempi pitää yllä omaa tunnetilaasi.
Kaikki tämä onnistuu, kun huomaat omat tunteesi.
Tunteilla on tärkeä viesti
Tunneäly on siis sitä, että ymmärtää tunteen tuoman viestin. Kun tunteen viesti tulee selväksi, tunneälykäs osaa tehdä parempia päätöksiä tunteiden avulla.
Se “gut feeling” tulee selkeämmäksi ja paremmaksi. Kun tunneälykäs ymmärtää omia tunteitaan, hän voi luottaa entistä vahvemmin omiin tunteisiinsa sekä “gut feelingiin”.
Lue lisää tunneälystä: Mitä on tunneäly, tuo johtajien supervoima?
Tunneälykkäänä teet siis parempia päätöksiä, koska tiedät, miten tunteitasi kannatta kuunnella.
Päätökset syntyvät ilon viittaamalla tiellä
Jos tavoitteenasi on elää onnellista elämää, sinun kannattaakin kuunnella omia tunteitasi, kun teet päätöksiä omasta elämästäsi.
Kun teet päätöksiä niin, että sinulle päälllimmäiseksi nouseva tunne on ilo, tiedät, että olet lisäämässä iloa elämääsi. Ilon lisääminen elämään taas vaikuttaa siihen, miten onnellinen elämä sinulla on.
Kyse on siis oikeastaan ajatusmalleista. Havainnoit päätöksestäsi aiheutuvan tunteet, analysoit syyt, miksi tunne herää ja sen jälkeen ymmärrät, mikä on paras valinta juuri sinulle.
Mitä enemmän päätöksiä teet näin, sitä paremmaksi siinä tulet ja voit luottaa herääviin tunteisiisi aina vaan paremmin.
Tunteet vaikuttavat aina päätöksiimme. Vaikka yrittäisimme tehdä päätöksiä täysin järkiperusteisesti, se ei ole mahdollista, sillä lähes kaikki asiat herättävät meissä tunteita. Siksi onkin tärkeää tuntea omat tunteet sekä vaikuttimet heräävien tunteiden takana.
Tunneälyn kehittäminen auttaa juuri tässä. Lopputuloksena teet oman elämäsi kannalta parempia päätöksiä.